Alfhildnytt

Alfhildnytt

Om bloggen

Här berättar vi om genomförda händelser och aktiviteter i Alfhild Agrell-sällskapet.

Tillbaka till hemsidan

3 sep 2018: Namnsdagkalas i Prästgården på Länsmuseet Murberget

AlfhildnyttPosted by Alfhild Sun, October 21, 2018 16:14:23

Varje år firar vi Alfhilds namnsdag, och i år gick kalaset av stapeln på Murberget i den vackra prästgården. Vänliga sällskapsmedlemmar hade bakat allsköns kaffebröd och en lång rad intresserade lyssnare bänkade sig allteftersom i prästgårdens stora sal.

Tyvärr fick vi meddela ett mässfall: konstnären för gestaltningen av Alfhild Agrells plats hade skadat ryggen när han målade den stora tapetmuralen på Stora torget och kunde därför inte komma och berätta om sitt sitt syfte och sitt arbete med utsmyckningen. Men istället fick vi höra den kanske allra mest gripande novellen av Agrells hand, ”Glansvit” (ur samlingen En lappbok, 1919). Karin Lidén läste och skapade en andlös tystnad i rummet, uppfyllda som vi var av renkon Glansvit och hennes öde. Omkvädet ”Renkor äro ju som vinden, så fulla av nycker och så svåra att förstå sig på” ekar genom hela berättelsen.

I samtalet efteråt resonerade vi om samernas situation, historiskt och idag utifrån en annan liten text, ”Blodspår”, i samma bok, som skildrar en avrättning av 200 samer. Margareta Bergvall som studerat ämnet berättade historien bakom händelsen. Agrell sammanfattar: ”Vackra blodsjö, jag känner för dig, jag lider med dig och skall minnas dig för evigt.”